Inreda med Feng Shui?

Sugen på att göra om där hemma? Är du intresserad av inredning så finns det många bra saker som du kan göra hemma. Måla om väggar gör otroligt mycket för ett rum, och du kanske redan har funderat på det. Vilka färger önskar du?

Inredning enligt Feng Shui

Är du intresserad av de urgamla reglerna av Feng Shui? Då kan man skapa harmoni i hela hemmet, som gör att alla som vistas där mår bra. att inreda efter Feng Shui finns det några olika meningar om, men man kan alltid ta det med en nypa salt. Att inte inreda med blå färg i badrummet, eftersom blått är vattnets färg och det finns redan en massa vatten där, kan ju vara en bra idé för en del. Enligt Feng Shui är det bättre att inreda med jordfärger, för att uppnå balans i badrum och toaletter. Så varför inte inreda i beige, sandfärgad ljustbrunt, eller rentav bygga trägolv i badrum?

Principer för Feng shui

Själva grundtanken med Feng Shui är att det flödar krafter eller energier hela tiden omrking oss och även inom oss. När den (Chi) stannar upp eller rör sig för snabbt, påverkar det oss människor på ett negativt sätt. Vi ska ha lagom med Chi runt om oss för att må bra. Alltså, om man tänker sig Chi som vatten, så vill man varken ha stillastående vatten (som samlar bakterier och börjar lukta illa, inte heller en vild fors som rör upp för mycket vatten och som är oregerlig. Vi vill ha lagom med “vatten”/ Chi.

I Feng Shui pratar man mycket om de 5 elementen; trä, vatten, metall, eld och jord.

I inredningssammanhang pratar man om:

  • eld= som belysning, ljus, fårskinn, trianglar och stjärnor.
  • Jord= färger som går i brunt, sandfärg, grönt etc. Hit hör även tegel, terracotta, keramik, rektanglar och fyrkanter.
  • Metall= vitt och grå färg,
  • Vatten= glas, speglar, blå färg och asymmetriska former,
  • Trä= gräna väster, gröna färger, trä konst med naturmotiv.

När sedan inredningen ska göras efter dessa olika element handlar det om att få dem i balans. Så om det är ett badrum som ska inredas, där det naturligt förekommer mycket vatten, så försöker man inreda med jordfärger. Samma i köket, där ska man inte ha blå färger, glas, speglar eller asymmetriska former på inredningen etc.