Även med en säkerhetsdörr är du inte helt säker. Det kommer fortfarande att vara möjligt för kriminella att ta sig in. Därför är det viktigt att tänka på vad du kan göra i en sådan situation.
En säkerhetsdörr skyddar mot inbrottsförsök utifrån. I takt med att denna typ av dörrar blir vanligare blir det också vanligare att tjuvar och rånare försöker ta sig in på andra sätt. Polisen har larmat om att bedragare försöker bli insläppta hos äldre, genom att utge sig för att vara från hemtjänsten eller vårdcentralen. Polisen har varnat för detta i flera delar av landet, bl.a. i södra delarna av Stockholm.
Men även om det främst är äldre som bedragarna har gett sig på än så länge kommer troligen alla åldersgrupper att drabbas inom en snar framtid. Bedragarna kommer att vara beredda att ta större risker. De kommer också att ha “tränat sig” på äldre och därmed vara skickligare på att vilseleda.
Några råd för att skydda dig
- Var misstänksam och tänk en extra gång. Är det någon som påstår sig känna dina barn, eller någon annan anhörig till dig, ställ kontrollfrågor.
- Svara inte på mejl som påstås komma från myndigheter, kommunen eller regionen där du bor. Det är sällan som privatpersoner kontaktas på detta sätt. Internetstiftelsen varnar för mejl där känslig information efterfrågas.
- Logga aldrig in på din internetbank på uppmaning av andra, och lämna inte ifrån dig bankkort eller koder.
Om du blir utsatt för brott
Om du blir utsatt för ett brott, som stöld, rån eller bedrägeri, har du rätt till ett målsägarbiträde i rätten. Många advokater arbetar också som målsägarbiträden, även om en del väljer att specialisera sig på att bistå antingen målsägande eller brottsmisstänkta. Läs mer om målsägarbiträden på http://stockholmsadvokat.se/brottmal/forsvarsadvokat-stockholm/.