Lägenhetsrenovering med säkerheten i fokus

Säkerhet i hemmet handlar inte bara om att ha en säkerhetsdörr. Det är också viktigt att tänka på säkerheten när man ska renovera. I en villa finns oftast flera utgångar, men i en lägenhet finns bara en. Det gör det än viktigare att tänka på brandsäkerheten.

Att renovera sin lägenhet är populärt, inte minst i storstäder som Stockholm. Det är dock inte alla som har säkerheten i åtanke när de renoverar, och det kan få katastrofala följder. Framför allt är det viktigt att tänka på brandsäkerheten, både när den nya lägenheten ska planeras och när arbetet är slutfört och man bor i den nya lägenheten.

Idag är det populärt med öppna planlösningar, vilket gör det enklare att utrymma en bostad. Men väggar har samtidigt en viktig funktion i att hindra och fördröja bränder. Din inredningsstil spelar också roll: har du många kuddar, textilier på väggarna, och annat lättantändligt i din bostad? Om du dessutom gillar levande ljus eller rökelse rekommenderas att du inte satsar på en helt öppen planlösning i din lägenhet. 

Har du en mer minimalistisk inredningsstil innebär det inte någon säkerhetsrisk att ha en öppen planlösning. 

Brandskydd i lägenheten

Alla bostäder i Sverige bör ha följande brandskydd:

  • brandvarnare
  • brandsläckare
  • brandfilt

Men det är också viktigt att träna på utrymning, skriver Boverket på sin webbplats. Det gäller inte minst om ni är en hel familj. Kanske kan denna träning ligga till grund för lägenhetsrenoveringen. Träna tillsammans på att utrymma nuvarande lägenhet: vad fungerar bra, och vad fungerar sämre? Sedan kan ni utgå från det ni vill förbättra när ni planerar hur ni ska renovera och göra om lägenheten.