Ska du lägga nya golv?

Det finns många olika sätt att lägga golv, och det bästa sättet för ditt projekt beror på vilken typ av golv du använder, vilket undergolv som ligger under och hur ditt utrymme ser ut. Om du till exempel ska lägga ett nytt trägolv måste du ta hänsyn till träplankornas tjocklek och se till att undergolvet är plant innan du börjar.

För kakel- eller stengolv måste du se till att ytan är slät och jämn innan du börjar lägga ut dina kakelplattor. Och om du arbetar med mattor måste du installera en stoppning under golvet innan du lägger ner själva mattan. Oavsett vilken typ av golv du använder finns det dock några grundläggande steg som du kan ta för att lägga golvet på rätt sätt.

Att tänka på när du ska lägga nytt golv

  1. Börja med att mäta upp den yta du ska arbeta med och skär sedan golvet till. Om du arbetar med matta ska du se till att du räknar med en extra centimeter eller två runt rummets omkrets så att du kan stoppa in mattans kanter under golvlisten. När du har skurit dina bitar i rätt storlek är det dags att börja lägga dem. Om du har frågor och behöver rådgivning kan du kontakta en golvläggare som har stor erfarenhet inom området.
  2. Om du arbetar med ett kakel- eller stengolv börjar du med att sprida ut murbruk eller lim på undergolvet med hjälp av en tandspackel. Börja sedan att sätta dina plattor eller stenar på plats, börja i ett hörn av rummet och arbeta dig utåt. Använd distanser mellan varje bit för att säkerställa jämna fogar och se till att torka bort allt murbruk eller lim som trycks upp mellan plattorna.
  3. För ett trägolv börjar du med att lägga ett lager plywood eller OSB över undergolvet. Detta hjälper till att jämna ut eventuella ojämnheter och ger en slät yta för ditt golv. När plywoodskivan är på plats börjar du spika eller skruva fast golvbrädorna på plats, börja i ena änden av rummet och arbeta dig fram till den andra. Se till att lämna en expansion spalt runt rummets omkrets så att ditt golv kan expandera och krympa med förändringar i luftfuktigheten.
  4. När alla dina delar är på plats kan du skära bort överflödigt material och installera golvlister eller kvartsrundformade lister för att täcka expansionsgapet. Du kan också installera övergångsremsor där ditt nya golv möter andra typer av golv, t.ex. mattor eller vinyl. Med dessa grundläggande steg kan du lägga alla typer av golv i ditt hem.

Ta väl hand om ditt golv

Golven utsätts oftast för mycket så det är viktigt att veta hur man tar hand om dem på rätt sätt.

Några tips

  • Dammsug regelbundet för att ta bort smuts och damm.
  • Moppa varje vecka med ett skonsamt rengöringsmedel.
  • Undvik starka kemikalier eller slipmedel vid rengöring.
  • Placera mattor eller mattor vid ingångarna för att skydda golven från smuts och skräp.

Om du följer dessa enkla tips kan du hålla dina golv fina i många år framöver!